VIRUS PÅ BALANCENERVEN

En svimmelhedslidelse alle kender, men faktisk ikke så hyppig i klinikken. Svimmelheden opstår pludseligt og ofte så voldsom, at man kaster op. Svimmelheden tåles bedst når man ligger ned med lukkede øjne. Svimmelheden aftager for det meste efter et par dage. Det er typisk at der man søger læge og bør videre ´henvises til speciallæge.  Man skal helst ses inden for 4 dage efter symptom debut, da der her er mulighed for en bedret prognose hvis en behandling med prednisolon iværksættes.

Det handler således om at komme sig over den akutte del. Så snart den akutte del er overstået opleves kun en svimmelhed ved orientering (drejning af hovedet). Den observante vil måske kunne skelne imellem at svimmelheden mest udløses ved hoveddrejning til den ene side. I den akutte fase kan antihistamin mod søsyge benyttes med fordel fx Mazine.

Efter den akutte fase følger en mere vedvarende svimmelhed ved orientering ved bevægelse. Mange gange finder kroppen selv ud af at kompensere for denne svimmelhed, men der kan også udvikles dårlige vaner, for at svimmelheden kan udholdes. Det er vigtigt, at blive genoptrænet efter virus på balancenerven. Jeg vedhæfter her et træningsprogram til genoptræning. Du skal være opmærksom på, at det er svært at gennemføre uden instruktion. Og det er min erfaring, at øvelserne ikke udføres korrekt og at en instruktion næppe er nok.

/Images/Billeder/Træningsprogram svimmelhed.pdf