ØRESTEN / ØREKRYSTALLER

BPPV (Benign Paroxysmal Positional Vertigo) er den mest almindelige form for svimmelhed der kendes. Svimmelheden opleves positional, dvs. svimmelheden optræder når der ændres på hovedstillingen. Når du lægger dig i sengen, drejer dig i sengen og/eller hvis hovedet bøjes fremover/bagover opleves en svimmelhed, som kan være meget forskellig i styrke. Jeg bliver ofte mødt af sygehistorier, hvor der fortælles, at svimmelheden optræder, når der fx. skal snørres snørrebånd. Eller meknikeren der bliver svimmel, når han arbejder under bilerne.

Ved BPPV kan man samtidigt også opleve at være svimmel, når man skal orienterer sig rundt typisk fra side til side.

Ofte er svimmelheden forbigående, men kan behandles forholdsvis nemt. Jeg ser derfor ingen grund til længere sygemeldinger og bør behandles hurtigst muligt.

Behandlingen afhænger af hvor krystallerne sidder, og om de sidder fast eller om de er løse. Af metoder findes bl.a. Epleys manøvre, Semont, BBQ roll (Lempert), Bent Over Threatment , Brandt-Daroff Exercise m.fl. Jeg kan bedst anbefale Brandt-Daroff Exercise, da øvelsen ikke er afhængig af hvilken side ørekrystallerne er placeret i. Men det er svært at gennemføre selv.

Der findes behandling for BPPV i TRV stol.  Behandling i stol er sjældent nødvendigt og resultatet bliver ikke bedre. TRV har sin fordele fx. hvis du er meget stivgjort i nakken.

Efter endt behandling, kan du føle dig svimmel i et par dage. Dette er normalt. Hvis du herefter føler dig rask og efterfølgende oplever BPPV igen, er det formentligt nye krystaller der giver symptomerne. Det er formentligt ikke de gamle krystaller, der giver symptomer igen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CTZfIv165sY