Klump i halsen - Stemmetræthed


Klump i halsen  - Stemmetræthed

 

Gener i form af klump-fornemmelse i halsen, eventuelt med rømmetrang, hoste eller gentagne synkebevægelser, kan ofte være ledsaget af ikke erkendt refluks, struma og/eller stemmetræthed. Til tider findes også slimhinde lidelse som årsag.

 

Vi foretager grundig undersøgelse og systematisk behandling, for at identificere en årsag. Almindelig objektiv undersøgelse, Fiberlaryngoskopi og ultralydsskanning indgår i undersøgelsen.

 

Hvis der ikke findes en sygdom som årsag, kan problemet skyldes spændinger i muskulaturen omkring struben og i svælget. Her findes talrige muskler, som helt eller delvist har til opgave at støtte struben ved åndedræt, tale eller sang.

 

Musklerne kan belastes pga. spændinger eller ved en forkert sangteknik. Det giver sjældent smerter som ved myoser i nakken, derimod føles det som en klump eller en tør plet i halsen.

Andre oplever det som sejt slim eller som fornemmelse af et fremmedlegeme.

For megen mavesyre kan forværre generne.

 

”Behandlingen” består i en grundig undersøgelse for at udelukke sygdom i struben.

Dernæst skærpet opmærksomhed omkring rømmen og synkebevægelser, for at begrænse disse mest muligt. Forsøg at ”sukke dybt” i stedet. Varme på de spændte muskler vil ofte give lindring.